пн-чт 9.00-21.00, пт - 9.00-20.00

Світлодіоди: Відповіді на популярні запитання. I

Ми, компанія PEL Digitus, практично все знаємо про світлодіодну продукцію і хочемо допомогти вам більше розібратися в цій темі: що це таке, з чого складається, як працює, в чому переваги та недоліки цього приладу.

 

Поняття світлодіода

Напівпровідниковий прилад, який передає світло, перетворюючи електричний струм у спрямоване оптичне випромінювання завдяки електронно-дірковому переходу, т.зв. pn-переходу. Прилад набув широкого застосування. Для нас вже звичною стала назва: LED, light-emitting diode, світловипромінюючий діод, світлодіод.

Влаштування світлодіода

Два контакти, до яких підведені анод та катод.

Провідник та напівпровідник.

Розсіювач: контактний привід, напівпровідниковий кристал та відбивач.

Вся ця нескладна конструкція закріплена на основі діелектрика і накрита лінзою.

Функціонування світлодіода

Особливість функціонування світлодіода характеризується наявністю так званого електронно-діркового переходу. Ця така конструкція з областю між напівпровідниками акцепторного (дірочний, позитивний) та донорного (електронний, негативний) типів, які після встановлення контакту утворюють дифузійний струм. Після рекомбінації різних зарядів межа напівпровідників покривається двошаровим просторовим зарядом, що знаменує появи електричного поля. Воно своєю чергою призводить до появи дрейфового струму. Далі встановлюється динамічна рівновага з нерухомими просторовими зарядами між дифузним та дрейфовим струмом, яке і називається електронно-дірковим переходом. Хімічний склад напівпровідників та ширина забороненої зони (область значення енергії кристала) визначають діапазон спектра випромінювання діода. Основною відмінністю світлодіода від лампи є вузький спектр випромінювання.

Яскравість світлодіоду

Яскравість випромінювання світлодіода безпосередньо залежить від сили струму: що більше струм, то більше різноіменнозаряджених частинок беруть участь у рекомбінації. Діод світить яскравіше. Тільки слід врахувати, що реакція генерує тепло і як наслідок відбувається перегрів приладу. Тому слід утриматися від значного збільшення сили струму.

Переваги світлодіоду

Переваги світлодіодного обладнання перед стандартним ламповим є очевидними:

  • чисте світло;
  • тривалість експлуатації;
  • безпека;
  • економність.

Світлодіод має досить вузький діапазон випромінювання, що забезпечує так зване «чисте світло», що відрізняється відсутністю ультрафіолетового та інфрачервоного випромінювань. Ця характеристика високо цінується дизайнерами.

Освітлювальний прилад такого типу досить простий у обслуговуванні. 100 тисяч робочих годин – такий гарантійний період експлуатації.

Особливості конструкції за наявності надійного тепловідведення забезпечує низьку тепловіддачу. Прилад мало нагрівається. Таким чином експлуатація світлодіодів безпечніша в порівнянні з іншими освітлювальними приладами.

Світлодіоди відрізняються низьким споживанням електроенергії. Що робить його економічно привабливим обладнанням для освітлення.

 

II частина.

Залишилися питання?

Звертайтеся! Допоможемо Вам з підбором